MasterChef Junior: Sedmáci soutěžili v roli šéfkuchařů na ZŠ v Židlochovicích
Mgr. Martina Nordheimová - Židlochovický zpravodaj nepublikováno
Ilustrační foto Autor: Sarka Krcilkova
Jídlo, které skvěle chutná, ale také fantasticky vypadá. V časovém limitu a třeba i z předem neznámých surovin. V letošním ročníku kuchařské soutěže MasterChef Junior opět prokázali naši sedmáci, že v kuchyni jsou jako doma. Kdo by odolal jejich avokádovým toustům, okurkovým jednohubkám nebo tataráku?
Do tradiční školní kuchařské soutěže se letos přihlásilo 19 dvojic. V prvním kole měly připravit pokrm studené kuchyně. Prim samozřejmě hrály různé pomazánky. V podání sedmáků ale vznikla aranžmá, která bylo často skoro škoda jíst. Třeba takové zátiší s plachetnicemi a džunkami by se směle mohlo stát ozdobou jakékoli oslavy.
Čtyři dvojice pak postoupily do druhého kola. Před ním věděly, že jejich úkolem bude pracovat s mletým masem. Na přípravu jídla měly 2,5 hodiny.
Finále bylo pro soutěžící velkou neznámou. Z dopředu neznámých surovin měla každá ze dvou dvojic připravit kompletní tříchodové menu. Polévku, hlavní chod a k tomu buď dezert, nebo předkrm. To vše v časovém limitu tří hodin.
„Soutěž MasterChef Junior je na škole tradiční a žáci se na ni vždy moc těší. Přiznávám, že jejich práce mě vždy a znovu překvapuje. Ukazují, že se v kuchyni dokážou orientovat líp, než by to zvládli mnozí dospělí. Mám z nich radost,“ říká hlavní organizátorka akce a také hlavní porotkyně Martina Nordheimová. Jídla vedle ní letos ochutnávaly a o postupujících rozhodovaly paní učitelky Martina Hunkesová a Klára Slivečková.
Co říct závěrem? Děkujeme všem, kdo se zúčastnili, bojovali se svými nervy i surovinami a plnili zadání poroty. Všichni účastníci si odnesli diplom a malou pozornost. Čtyři semifinalisté stráví den v Hotelové škole v rakouském Retzu, se kterou naše škola spolupracuje a kde někteří naši dřívější absolventi úspěšně studují. Dvě finálové dvojice kromě oho prožijí ještě jeden den v aquasvětě Therme Laa. Sponzorem výletů jsou škola v Retzu a lázeňský areál v Laa.
Za podporu a financování surovin na vaření pak děkujeme i vedení naší školy a řediteli Vladimíru Soukopovi. Za fotky a videa ze soutěže vděčíme žákovskému duu Matyáš Mencl a David Komínek. Za další pomoc pak trojici Barbora Jechová, Amélie Eridová, Adéla Kučerová.
Na konec jména nejlepších letošních školních mladých kuchařů.
Semifinále: David Klečka, Šimon Trtílek, Dominik Heblák, Šimon Bílek, Alice Uhrová, Lea Halušková, Julie Konečná, Julie Tomková.
Do finále postoupily obě dívčí dvojice. Gratulujeme a těšíme se příště!
Článek byl převzat se souhlasem vydavatele ze Židlochovického zpravodaje. Titulek byl upraven redakcí.
Byl článek zajímavý?
Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.
23.8.2025 | Dvoudenní akce Cesta do středověku k příležitosti výročí 660 let od první písemné zmínky o zaniklé středověké vesnici Konůvky se bude konat v sobotu 6. a neděli 7. září 2025.