Logo regionálního portálu slavkovsko.cz

Regionální zpravodajství

Řeznictví z Židlochovic získalo prestižní ocenění za specialitu z roštěnky

Eva Kreplová
pondělí 16.5.2016

Ilustrační foto
Autor: Janíček a Čupa

Firma Janíček a Čupa z Židlochovic se specializuje na výrobu uzenin a prodej čerstvého masa. Za 25 let svého působení získali mnoho ocenění. Se svými výrobky dosáhli na Zlatou Salimu, Regionální potravinu Jihomoravského kraje či Českou chuťovku. V roce 2014 naštívil řeznictví prezident Miloš Zeman. Jak se řeznictví podařilo dosáhnout velkých úspěchů nám prozradil pan František Janíček. Rozvor byl vytvořen pro RegionyBrněnska.cz.

 

Pane Janíčku,  jak začala Vaše kariéra v řeznickém řemeslu?

Po revoluci v roce 1991 jsem se švagrem Čupou začal podnikat v pronajatých prostorách v Židlochovicích. Pracovalo se 7 dnů v týdnu 16 hodin denně. Pomáhala celá rodina. Nechci ani vzpomínat, ale řehole je to pořád. Denně vstávám ve 2 hodiny ráno. Jezdí se mnou i dcera a svážím také jednu pracovnici, aby se včas nachystalo zboží, co je potřeba vyexpedovat a připravit pro naše prodejny. Chceme, aby zboží bylo co nejvíce čerstvé a nebylo namačkané skladováním.

 

Rekonstrukce prostor rok 1990

 

Jaký je Váš nejoblíbenější řeznický produkt?

Vlajkovou lodí jsou naše sušená masa a salám s ušlechtilou plísní na povrchu. Je to fermentovaný salám. Tuto technologii jsme začali vyrábět jako druzí v republice, hned po Kosteleckých uzeninách. Je to asi jeden z našich nejnáročnějších výrobků, co do složitosti a hlavně hygieny výroby. Pořád je se co učit.

 

Salám s ušlechtilou plísní

 

Jak se můžeme vyhnout koupi nekvalitního masa?

Určitě nakupovat uzeniny u výrobce, kterého znáte a věříte mu. My prodáváme  většinu výrobků bez lepku a nepoužíváme barviva. Pro moderní a časově plně vytížené zákazníky, vyrábíme polotovary ptáčky a ražničí. Také nabízíme játrové knedličky do polévky jako od babičky (žádná éčka). Začínáme vyrábět polokonzervy - lančmít, pečené maso. Dále vyrábíme např. játrovou paštiku, hovězí guláš, Židlochovické klobásy, utopence a tlačenku s pečeným masem.

 

V čem se lišíte od konkurence?

Od konkurence se především lišíme tím, že neprodáváme jiné zboží než námi vyrobené. Snažíme se nevyrábět zboží na sklad a chceme, aby bylo vše stále čerstvé. Naše trvanlivé výrobky obsahují 96% masa, ostatní je sůl a koření. Klobásy, špekáčky, párky atd. obsahují maso, sůl a koření. Zásadně nevyrábíme dvojí kvalitu (jak se to většinou děje, když je akce, tak je jiné kvality, to my neděláme).

 

Kdy byl Vás pan prezident a co jste si povídali?

Pan prezident byl u nás v roce 2014 v prosinci. Byla to velká čest a potěšení, když firmu navštíví prezident. Věděl, že jsme byli mnohokrát ocenění jak na úrovni kraje, tak i ve státních i mezinárodních soutěžích. Pana prezidenta zajímalo, jaké speciality vyrábíme. A jestli jsou naše výrobky bez přídavných látek, barviv a bez lepku. Chtěl vědět, z jakých surovin vyrábíme. Jestli bereme surovinu z regionu nebo z ČR, jestli tímto podporujeme zaměstnanost. Sešel  se s zaměstnanci, kteří panu prezidentu položili pár otázek. Např. proč se prodlužuje odchod do důchodu, když mladí lidé jsou na podpoře a nemají práci.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana

 

Co by jste vzkázal našim čtenářům?

Chtěli jsme oslovit čtenáře, kteří nezapomněli na kvalitu poctivého výrobku. Od roku 2006 sklízíme ocenění každým rokem. Letos to byla Zlatá Salima za Židlochovické pečené maso. V současné době připravujeme eshop. Chceme svými kvalitními výrobky oslovit celou ČR, z řetězce vynecháváme překupníky a chceme, aby se zboží od nás dostalo přímo ke spotřebiteli.

 

Více informací na www.reznictvi-zidlochovice.cz nebo na facebooku.

 

Prodejny:

Židlochovice, Náměstí Míru 26

Dolní Kounice, Masarykovo náměstí 8

 

eshop: http://www.top-uzeniny.cz/

 

 

Pane Janíčku, děkuji za rozhovor.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama