Logo regionálního portálu slavkovsko.cz

Regionální zpravodajství

Podnikatelkami roku jsou i cukrářka nebo keramička z Křenovic

Slavkovský zpravodaj
středa 23.9.2020

Ilustrační foto
Autor: Pixabay

Drahomíra Svobodová, výrobkyně tradiční keramiky

Podniká v Křenovicích od roku 1992. Vyrábí zahradní a užitková keramiku – kameninu polévanou šlemovkou, občas i s použitím barevných glazur. Vytváří i velké zahradní plastiky (víly, vodníky, chrliče, zahradní svítidla aj.). Každoročně v polovině května pořádá ve spolupráci s Dagmar Wallerovou víkendový jarní keramický salon, doplněný programem pro děti. V období adventu je ateliér otevřen každý víkend. „Rukodělná výroba jemné keramiky, která po
vypálení dává pevný a trvanlivý střep, mě spojuje s lidmi, kteří si moje výrobky odnesou, ale istěmi, kteří se hrnčířství věnovali přede mnou. Hrnčířství má dlouhou tradici, která stojí za zachování. Proto vyrábím drobné keramické dekorace a dárky,“ říká Drahomíra Svobodová. Kontakt: Drahomíra Svobodová, Příční 646, Křenovice, tel.: 777 312 434, e-mail: keramika.svobodova@seznam.cz, www.webtrziste.cz/svobodova

Pavla Růžičková cukrářka, cukrárna U Bílků

Když její babička zakládala v devadesátých letech cukrárnu v Křenovicích, pobíhala podílně a nasávala vůně zpečících dortů. Dnes Pavla Růžičková zná již tajemství své babičky téměř dokonale a tak může pokračovat v jejím odkazu rodinného cukrářství. Cukrárna uBílků byla založena vroce 1992. Paní Bílková uplatnila své celoživotní zkušenosti voboru a nastavila vysokou úroveň kvality výroby již v počátcích. Díky tomu si cukrárnu oblíbilo mnoho zákazníků.

• Jak vznikla rodinná cukrárna?

Rodinná Cukrárna u Bílků má tradici již téměř 25 let. Tradiční výroba se od roku 1990 rozvíjí  v rukou mé babičky, paní Jitky Bílkové. Ta se cukrářské výrobě s láskou věnovala po celý svůj život, pracovala jako cukrářka u Restaurací a jídelen v Brně. Samotný nápad založit vlastní podnik pochází z velikého nadšení pro podnikání mého dědečka, pana Aloise Bílka, veselého, podnikavého muže s nekonečnou životní energií. A tak tedy všechno začalo. Úspěchy přicházely od samého začátku, chuť vyráběného zboží a profesionální nápadité provedení výrobků táhnou pozornost zákazníků dodnes. Návštěvníci oceňují především kvalitu, čerstvost aširoký sortiment k výběru. A já jsem ráda, že v této profesi mohu pokračovat.

• Z jakých surovin zákusky vyrábíte?

K výrobě používáme suroviny původní a vlastní cukrářskému řemeslu – tedy mouku, cukr, vejce, máslo. Sledujeme ale i moderní trendy a rodí se unás zákusky na bázi zakysané smetany, smetany ke šlehání a tvarohu.

• Víme, že v cukrárně natáčela Česká televize pro pořad Kluci v akci. Líbilo se jim u vás a vám s nimi?

Česká televize nás oslovila v roce 2013 na základě ocenění smetanového dezertu v soutěži. Potěšilo nás to. Zkušenost to byla pro nás příjemná, „kluci“ i celý štáb byli velice milí, profesionální a zároveň přátelští. Odvysílání pořadu přineslo celou řadu ohlasů, lidé z blízkého i vzdáleného okolí přijížděli výrobek ochutnat a chutnal všem.

• Máte vlastní recepty, nápady?

Ano, nápadů mám spoustu. Ze své podstaty jsem člověk tvořivý, ráda věci vylepšuji, obměňuji. Sortiment se snažím rozšiřovat o výrobky zdravé výživy, při jejichž výrobě používáme suroviny pro tělo přijatelnější a výživnější, jako je třtinový cukr, celozrnná mouka, med. Těší mě, když přibývá těch, kteří chtějí mlsat zdravěji.

 

Článek byl převzat ze Slavkovského zpravodaje se souhlasem vydavatele. Titulky jsou redakční. Obrázek je ilustrační.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama